Lauwersmeergebied

Ook op het vaste land van Nederland zouden er mogelijkheden  zijn voor een Dark Sky Park. Lang is de Veluwe de grootste kandidaat geweest, maar en ander gebeid going er met de tweede prijs vandoor:  het Lauwersmeergebied.

Dit prachtige ingepolderde deel van de Waddenzee, gelegen tussen de provincie Groningen en Friesland is sinds de zomer van 2016 het tweede Dark Sky Park van nederland.
 

In 2014 zijn er gesprekken geweest met vele partijen, in en om het Lauwersmeergebied: staatsbosbeheer, een aantal recreatieondernemers, de haven van Lauwersoog, defensie en nog een aantal andere zijn benaderd. Bij al deze partijen was er enthousiasme en werd direct gedacht hoe dat idee zelf uitgewerkt zou kunnen worden.
Begin 2015 is daarom een haalbaarheidsrapport geschreven met daarin alle initiatieven en vereisten wat er nog meer moet gebeuren om werkelijk een Dark Sky Park te vestigen.

Het belangrijkste probleem was Lauwersoog. Dit plaatsje met maar weinig inwoners heeft, door de vele activitteiten,wel veel licht: de vissershaven, het vertrekpunt naar Schiemonnikoog, een aantal plezierjachthavens, de sluizen en een bedrijventerrein. Samen was het licht ervan in het hele Lauwersmeer gebied te zien.Het plan is om eind 2015, begin 2016 dit proces af te ronden.